Αναγνώριση συντάξιμου χρόνου στρατιωτικής θητείας κυπρίων ομογενών ασφαλισμένων

Αναγνώριση συντάξιμου χρόνου στρατιωτικής θητείας κυπρίων ομογενών ασφαλισμένων

Αρ. Πρωτ. 1573/23.11.2006

Προς:
- κ. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας


Σύμφωνα με τον Ν1358/83 ορίζεται πως οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ δικαιούνται να αναγνωρίσουν ως συντάξιμο τον χρόνο που έχουν υπηρετήσει σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις συμμαχικού κράτους με στρατιωτική ιδιότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας ως συντάξιμου χρόνου στο ΙΚΑ είναι η ύπαρξη ελληνικής ιθαγένειας. Καθώς, όμως οι Κύπριοι ασφαλισμένοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια δεν υπόκεινται στις διατάξεις του Ν 1358/83. Ως εκ τούτου βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους ελληνικής ιθαγένειας ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, παρά το γεγονός ότι είναι ομογενείς, και τα χρόνια που έχουν υπηρετήσει στην εθνική φρουρά της Κύπρου δεν υπολογίζονται ως συντάξιμα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας:


- Προβλέπεται το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να αναγνωριστούν ως συντάξιμα τα χρόνια της στρατιωτικής θητείας των κυπρίων ομογενών στην εθνική φρουρά της Κύπρου που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όπως ισχύει με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους που έχουν την ελληνική ιθαγένεια;

Απάντηση Υπουργείου